Haaruitval door Alopecia

Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben te maken met Alopecia. Dit is een aandoening waarbij iemand vrij plotseling gedeeltelijk of helemaal kaal wordt.

1-_dsc31811

Alopecia Areate

De meest voorkomende vorm is Alopecia Areate, ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Bij deze vorm wordt een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal. De exacte oorzaak bij deze vorm is niet bekend maar vermoedelijk heeft het te maken met auto-immuunziekten. In principe kan deze pleksgewijze kaalheid voorkomen op iedere leeftijd en het is niet te voorspellen of het haar terugkomt en of dit blijvend zal zijn.

Frontale Fibroserende Alopecia

Frontale Fibroserende Alopecia is een zeldzame vorm van pleksgewijze kaalheid. Doorgaans hebben vrouwen vaker last van deze ziekte. Kenmerken zijn het terugtrekken van de haargrens op het voorhoofd en de slapen. In sommig gevallen kunt u bij de hoofdzakjes roodheid zien. Ook kan deze vorm van Alopecia haaruitval van uw wenkbrauwen en okselhaar veroorzaken.

Wij ontvangen u graag in een huiselijke en geborgen sfeer

Alopecia Diffusa

Wanneer je merkt dat je haar over je hele hoofdhuid dunner wordt is er sprake van Alopecia Diffusa. Je kan deze vorm van Alopecia onderverdelen in chronische en erfelijke diffuse haaruitval.

Houdt de haaruitval langer aan dan 6 maanden, dan kunt u deze chronisch noemen. Vaak kan er voor chronische diffuse haaruitval een oorzaak worden gevonden. Toch blijft voor een kleine groep de oorzaak onduidelijk.

Vaak krijgen vrouwen last van deze vorm van Alopecia. Je ziet dat de haren op het hele hoofd dunner worden. Omdat het vaak voorkomt dat hetzelfde patroon in de familie voorkomt, wordt deze vorm ook wel erfelijke diffuse haaruitval genoemd.

Alopecia Androgenita

Alopecia Androgenetica komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het is een mannelijk type kaalheid die vaak begint bij de kruin en de inhammen. Bij vrouwen verminderd de haardichtheid maar de voorste haargrens blijft intact. Vrouwen worden meestal niet kaal maar de haren die blijven zijn vaak dunner van structuur, minder stevig en breken eerder af.

Alopecia Universalis/Totalis

Alopecia universalis is een haaraandoening waarbij alle haren op het lichaam uitvallen en vervolgens nauwelijks of niet meer terugkeren. Deze vorm van Alopecia heeft voor de meeste mensen een enorme impact op het leven. Vermoedelijk is deze vorm een gevolg van een stoornis in het afweersysteem. De haren op de borst, rug, schaamstreek, hoofd, armen en benen vallen uit. Er zijn vermoedens dat Alopecia universalis erfelijk is.